woensdag 3 oktober 2012

SMAAKKLASSEN

Beste lezers,

Eindelijk is het zover. De artikels van de smaakklassen zijn klaar. Hopelijk hebben we jullie niet te lang op je "honger" laten zitten, maar het was toch behoorlijk wat werk om de puzzel in elkaar te steken.

Proef- en smaakcentrum te Kruishoutem

In de voormiddag tijdens de heenreis gingen we naar het provinciaal proefcentrum.

We werden onthaald met een dia show over wat ze allemaal doen. Daarna proefden we tomaatjes:chocoladetomaat, de kerstomaat en de San Mozeranotomaat. We vulden daarna een formulier in over de tomaatjes.Toen proefden we appels. De ene was besproeid en de andere was bio. Toen kregen we als extraatje een kiwibes. Daarna kregen we een rondleiding. We liepen langs verschillende soorten groenten. We zagen een tractor die de groenten besproeide met water. We gingen naar de serre en kwamen komkommers tegen die werden bemest door vissen. Toen gingen we naar de paprika. Daar trokken eenden het onkruid uit.

Tot slot gingen we naar buiten en aten we ons middagmaal op.






Onze bezoek aan “KruidenClaus”




Als eerste hebben we de rondleiding gekregen.
Er stonden binnen en buiten kruiden, binnen het meest.
Buiten stonden de kruiden in vierkante struiken.

We hebben ook een spel gespeeld rond kruiden.
Als je de tafel aanraakte was je je beurt kwijt,ook was je je beurt kwijt als
je de dobbelsteen liet vallen. We hebben het spel niet kunnen uitspelen
want we hadden te weinig tijd.

We mochten kruiden proeven.
En we hebben een kruidentuiltje gemaakt, een bouquet garni.

Céline en Justine







               







Kookworkshops

Toen we 's avonds aankwamen in Merelbeke konden we onze koffers meteen in een zaaltje leggen. Tijd om uit te pakken hadden we niet, want het was dringend tijd om te gaan koken.
Onder de zeer deskundige begeleiding van Mia Ackaert uit Gent mochten we twee keer zelf ons potje koken. Pas op, niet zomaar een eenvoudige pasta. Het waren telkens maaltijden die bestonden uit drie gangen. Het was telkens een gezellige drukte ( soms te gezellig) en we leerden naast het koken ook eens wat anders proeven dan we gewoon waren.
Dank je wel Mia !
















De smaakkoffer-quiz



De smaaktesten : we verdeelden ons in vier groepen
We mochten een naam verzinnen , dat vonden we heel leuk.

De juf en de meester wilden ons misleiden door in allerlei eten en drinken kleurstoffen bij te voegen.
Bv. bij appelmoes en fruitsappen.

Voeldozen: Er zaten allemaal groenten en fruit in de dozen. Aan de hand van de ruwheid en de vorm konden we raden wat er in de dozen zat.

Het loopspel : Bij het loopspel moest je fruit en groenten naar de overkant brengen en van elke groep waren er twee tikkers en als je getikt was moest je een vraag beantwoorden en als je de vraag juist had mocht je verder lopen en als je het fout had moest je het fruit of de groente opeten .

En de winnaars van al de proefjes kregen aan blauwe schort.

Dit is geschreven door Lennert, Fien en Helena

Het was super tof !!!



DE BONTE AVOND!


Dag beste lezers.
Op de tweede avond was het de “bonte” avond.
Maar wij noemden het “Wildenburg’s got talent.
Top presentator van dienst was meester Kris.
Er waren drie fantastische juryleden .
Tijdens elk optreden was het publiek super enthousiast.

Gilles en Vitas deden het zelfgeschreven liedje: “ze is van mij”.
Winter, Kobe, Ian, Helena, Fien,Victor, Kasper, Ruben,
Manu en Kaat hadden een toffe ritmische tekst gebracht over eten.

Dank je voor uw leestijd.
Mvg,
Winter, Gilles en als laatste Ian.




 





Breydelham en -spek!

De laatste dag zijn we naar de fabriek van Breydel geweest.
Daar kregen we uitleg van een gids over het streekproduct dat we mochten leren kennen en proeven.

We keken ook naar een filmpje over hoe Breydel ontstaan is.
Het hoofdgerecht en het dessert hebben wij gemaakt,
terwijl het zesde leerjaar rondleiding kreeg in het bedrijf.

Wij hebben die rondleiding ook gekregen. Tijdens de rondleiding
moesten we een jasje en een haarnetje aandoen en onze handen reinigen.
Ze hebben rode , gele en witte haarnetjes. Dan hebben we alweer lekker gegeten.

En het was supertof!
Geschreven door Jordy en Vitas








Cacaolab


We zijn naar het cacaolab geweest in Gent.
We hebben gezien hoe je van cacaoboon naar chocolade gemaakt!
We hebben gezien hoe je moet tempereren.

Dan hebben we de chocolade in vormpjes gegoten.
Dan hebben we een smaakproefje gedaan (côte d’or) van 3 soorten: bruine, zwarte en bijna puur!
Dan mochten we met spuitzakjes vormpjes spuiten bv.:Een lolly, je naam, bolletjes enz….

We mochten ze meenemen naar huis en smullen!

Kobe, Victor en Ellen.




Normaal zouden we hierna nog naar het Vleeshuis in Gent geweest zijn. Maar we waren wat aan de late kant en het verkeer in de stad zat al goed dicht, dus hebben we maar besloten om naar huis terug te keren, zodat onze papa's en mama's niet te lang moesten wachten om ons terug te zien. Want ons drie dagen missen, dat moet verschrikkelijk zijn...

Wie nog meer foto's wil zien , klikt best op de link hieronder.

           

Geen opmerkingen:

Een reactie posten